Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig een boxspring heeft en niemand meer in een regulier bed slaapt. Dat begint te kloppen, want steeds meer mensen kiezen voor een boxspring. Wilt u ook graag een boxspring in huis, dan kunt u daarvoor natuurlijk terecht bij De Been Slaapadviseurs. In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten over boxsprings.
Wat is een boxspring precies?
Veel mensen denken dat de boxspring het volledige bed is. Dit is echter niet waar. De juiste benaming hiervoor is een boxspring-combinatie. De boxspring zelf is namelijk alleen de bedbodem. Een volledige boxspring-combinatie bestaat uit:
- De boxspring (bedbodem);
- Een boxspring-onderstel op pootjes;
- Een matras;
- Eventueel een topmatras;
- Eventueel een hoofd- en/of voetbord.
Verschillende soorten boxsprings
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten boxsprings, maar er zijn drie soorten die het meest verkocht worden. De eerste is natuurlijk de vlakke boxspring. Dit is in principe de standaard variant. Een vlakke boxspring bestaat uit een frame en een bodem met een matras. Boxsprings bestaan altijd uit verschillende lagen waardoor een optimale vering ontstaat. Ook ontstaat hierdoor een goede ventilerende werking. Wanneer je niet per se televisie wilt kijken vanuit bed, is een vlakke boxspring een prima keuze.
Je kunt ook kiezen voor een elektrische boxspring. Dit is in principe een standaard boxspring die aangevuld is met een aantal elementen. Zo zijn de meeste elektrische boxsprings op verschillende vlakken in hoogte verstelbaar en is het bijvoorbeeld mogelijk om het hoofddeel omhoog te zetten, zodat je makkelijker vanuit bed kunt lezen of televisie kunt kijken. Een elektrische boxspring kan bij fysieke klachten ook verlichting bieden.
Daarnaast zijn er ook Scandinavische boxsprings. Deze verschillen niet veel met de standaard boxspring, maar hierbij is er naast om het onderstel ook om de matras een stoflaag heel gemonteerd. Op deze manier is de matras beter beschermd en ziet de boxspring er ook luxueuzer uit. Een echte Scandinavische boxspring is daarnaast ook gemaakt van natuurlijke materialen wat zorgt voor een verhoogd slaapcomfort.
Soorten veren in een boxspring
Boxsprings komen in heel veel verschillende soorten vering. De ondersteuning van de vering van een boxspring is over het algemeen een stuk beter dan die van een lattenbodem of spiraal. De vering van een boxspring is over de hele breedte gelijk, waardoor de matras de druk goed kwijt kan. Het is belangrijk om goed op te letten wanneer je een boxspring gaat kopen, want er zijn ook “nep†boxsprings. Deze zien eruit als een boxspring omdat ze geheel gestoffeerd zijn, maar het zijn gewoon lattenbodems met matras met een gestoffeerd frame er omheen en bieden lang niet de ondersteuning die een echte boxspring biedt.
Veel boxsprings hebben Bonellvering. De eerste boxsprings hadden zelfs allemaal Bonell veren. Alle veren zijn aan elkaar gekoppeld en kunnen “wiegend†aanvoelen. Het ventileert goed en is relatief voordelig. Daarnaast zijn er ook veel boxsprings met pocketvering. Vind je dat wiegende effect niet zo prettig, dan kun je beter voor een boxspring met pocketvering kiezen, want daarbij heb je daar geen last van. Hierdoor kun je een stuk makkelijker draaien in bed. Een boxspring met pocketvering is bij uitstek geschikt voor mensen van hogere leeftijd, die last hebben van reuma, fibromyalgie of overgewicht.
Soorten toppers voor je boxspring
Naast dat er verschillende soorten vering zijn, zijn er ook verschillende soorten toppers. Meestal wordt er bovenop de matras namelijk nog een topmatras gelegd. Deze zijn meestal van een bepaald soort schuim. De meest voorkomende soorten toppers voor een boxspring zijn:
- Polyether. Dit is een synthetisch schuim en is zeer betaalbaar, maar heeft ook wel wat nadelen. Zo is de rekbaarheid en het ventilatievermogen matig en gaan deze toppers niet lang mee.
- Koudschuim. Dit heeft een open celstructuur waardoor het een stuk beter ventileert dan polyether. Het is het best ventilerende schuim wat er is dus wanneer je ‘s nachts veel transpireert is dit een goede keuze.
- Traagschuim. Dit schuim reageert op het gewicht en de warmte van je lichaam. Het neemt geheel de vorm van je lichaam aan waardoor je geheel ondersteund wordt. Traagschuim ventileert wat minder goed en is dus juist een prima keuze voor mensen die het ‘s nachts snel koud hebben.
- Latex of rubber. Dit is erg soepel, waardoor het het lichaam optimaal ondersteunt. Het wordt vaak gebruikt als topper voor op pocketvering matrassen.
Welke boxspring past het best bij mij?
Er zijn verschillende soorten boxsprings en er zijn dan ook verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als je er een wil kopen. Je voelt toch vaak pas na een aantal nachten of een matras echt goed en lekker ligt. Daarom kun je een aantal nachten proefslapen, voordat je de definitieve beslissing voor een boxspring neemt. Je wil natuurlijk een bed dat helemaal bij jou past op het gebied van lichaamsgewicht, eventuele allergieën en de mate van transpiratie. Ook je slaapgewoonten zijn hierbij belangrijk.
De juiste boxspring voor jouw lichaamsgewicht
De vering van een boxspring is erg belangrijk. De meest voorkomende soorten zijn pocketvering en bonellvering. Welke soort het beste voor jou is, hangt voornamelijk af van je lichaamsgewicht. Voor personen onder de 100 kilogram is het slimmer om te kiezen voor een boxspring met bonellvering. Deze zijn namelijk wat beweeglijker en bieden de juiste ondersteuning.
Voor personen met een lichaamsgewicht van meer dan 100 kilogram is het belangrijk om wat meer ondersteuning te krijgen. Dit geldt ook voor mensen met rugklachten. Als dit bij jou het geval is, kies dan voor een boxspring met pocketvering. De hardheid van een matras is belangrijk als het gaat om de juiste ondersteuning. Het moet overeenkomen met het lichaamsgewicht en de lengte van een persoon. Het is daarom ook mogelijk om een individuele hardheid vast te laten leggen.
De voordelen van boxsprings
Er zijn natuurlijk voldoende redenen waarom boxsprings zo populair zijn. Ze hebben namelijk verschillende voordelen, zoals:
- De hoogte. Een boxspring-combinatie is over het algemeen hoger dan een gewoon bed met matras, wat voordelig kan zijn voor het in- en uitstappen voor bijvoorbeeld mensen met rugklachten en senioren. Er zijn ook elektrische en verstelbare boxsprings verkrijgbaar, wat zorgt voor nog meer comfort.
- De mate van ventilatie. Een boxspring ventileert goed door de open constructie.
- De mogelijkheid om er een tweepersoons-combinatie van te maken, simpelweg door twee boxspring-combinaties naast elkaar te zetten.
- De compactheid. Zonder een hoofd- en/of voetbord is een boxspring-combinatie niet groter dan een normaal matras.
De nadelen van boxsprings
Boxsprings hebben natuurlijk ook nadelen. Dit zit ‘m voornamelijk in de stoffen bekleding. Het is lastig om deze stofvrij te houden, wat nadelig kan zijn voor mensen met stofallergie. Ook zijn vlekken lastiger te verwijderen. Daarnaast heeft een boxspring-combinatie gemiddeld een hogere prijs dan normale bedden in combinatie met matrassen.
Is slapen op een boxspring goed voor uw rug?
Veel mensen kampen met rugproblemen. Ze denken vaak dat dit door het bed komt. Dit is echter vrijwel nooit het geval. Bij de meeste mensen ligt de oorzaak van hun rugproblemen ergens anders. Ze hebben bijvoorbeeld last van hun rug door een zittend beroep of juist door een beroep waarbij ze te veel of verkeerd tillen. Een slecht ondersteunend bed is vrijwel nooit de oorzaak van rugklachten, maar kan de rugklachten wel verergeren. Een goed ondersteunend bed kan rugklachten dus verlichten. Is slapen op een boxspring ook goed voor uw rug?
Is een boxspring beter dan een lattenbodem bij rugklachten?
Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een boxspring kan veel meer ondersteuning bieden dan een bed met een lattenbodem, maar als u op deze bodem een zeer goed matras legt, kan dat natuurlijk ook voldoende ondersteuning bieden. Over het algemeen worden nieuwe boxsprings steeds verder ontwikkeld en zijn er goede topmatrassen verkrijgbaar, speciaal voor mensen met rugklachten.
Welke boxspring is het best bij rugklachten?
Wanneer u rugklachten hebt, is het echter wel belangrijk dat u veel aandacht besteedt aan het uitzoeken van een goede boxspring. Er kan namelijk veel kwaliteitsverschil zitten in boxsprings. Doordat ze zo populair zijn, wagen steeds meer fabrikanten zich aan het produceren van een boxspring. Dat zorgt ervoor dat er veel verschil in kwaliteit ontstaat. Er zijn in principe vier soorten boxsprings te onderscheiden:
- Boxsprings met een houten plank: deze soorten worden veel verkocht en zijn ook relatief goedkoop. De basis is hier een gestoffeerde houten plank en biedt weinig comfort. Deze soorten worden vaak aangeboden door budgetketens. Wanneer u rugklachten hebt, is dit soort boxsprings zeker niet geschikt. Het biedt namelijk geen comfort, geen ondersteuning of correcties de lichaamshouding en is niet persoonlijk instelbaar.
- Boxsprings met binnenvering of pocketvering: dit is de meest verkochte soort boxspring in Nederland. Hierbij is de basis ook een houten plank of een spiraalbodem met daarop pocketvering. Ook dit soort boxspring is eigenlijk niet geschikt voor mensen met rugklachten. Er ontstaat bij dit type namelijk al snel een hangmat-effect, wat rugklachten zeker niet vermindert.
- Boxsprings met lattenvering: dit is een van de betere types. De latten veren onafhankelijk van elkaar waardoor het hangmat-effect voorkomen wordt en elk deel van het lichaam de gewenste ondersteuning krijgt. Correcties ten behoeve van de lichaamshouding moeten wel vanuit het matras komen.
- Boxsprings met persoonlijke instelling: deze boxsprings zijn volledig samengesteld op uw lichaam. Ze corrigeren uw lichaamshouding optimaal en liggen heerlijk. Bij De Been kunt u geheel uw eigen boxspring samenstellen.
Boxspring reinigen en schoon houden
Als u eenmaal een boxspring heeft gekocht, wilt u natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat en dat u er nog jarenlang heerlijk op kan slapen. Het is daarom belangrijk om eens in de zoveel tijd uw boxspring te reinigen en er alles aan te doen om de boxspring schoon te houden. We geven u graag een aantal tips om uw boxspring schoon te houden:
- Gebruik een matrashoes. Hiermee kunt u het oppervlak van uw matras beschermen. Kies dan meteen voor een wasbare matrashoes, zodat u deze makkelijk van uw matras af kan halen om te wassen. Kies voor een speciale cover wanneer u last hebt van een huisstofmijtallergie.
- Leg elke ochtend uw beddengoed open. Gedurende de nacht verliest u heel wat vocht en door overdag uw dekbed open te leggen, kan dit goed luchten en drogen.
- Doe ook elke ochtend de gordijnen of uw rolluik open; huisstofmijt houdt niet van daglicht.
Andere tips om uw boxspring schoon te houden
- Was uw beddengoed zeker één keer per week. Wanneer uw beddengoed vies is, wordt uw boxspring dat automatisch ook. Was uw beddengoed minimaal op 60 graden, zodat alle huisstofmijt en schimmels dood gaan.
- Was ook regelmatig de tijd en uw gordijnen. Let daarbij goed op wat voor tijd u hebt. Sommige tijken hebben namelijk echt chemische reiniging nodig, waar andere tijken makkelijk in de wasmachine kunnen. Gordijnen trekken daarnaast ook stof aan. Zeker wanneer deze dicht in de buurt van uw boxspring hangen, is het belangrijk om uw gordijnen ook eens per half jaar te wassen.
- Goed stofzuigen en dweilen. Wanneer u alles in de was doet, stofzuig dan ook even uw matras. Zo kunt u makkelijk huidschilfers stof en huisstofmijt verwijderen. Daarna kunt u meteen de hele kamer meepakken; vergeet niet om ook onder de boxspring te stofzuigen en te dweilen.
Een echte vlek in uw boxspring: wat nu?
U weet inmiddels wat u kunt doen om uw boxspring schoon te houden. Maar wat als u een vlek ontdekt en u de boxspring dus echt moet reinigen? Wanneer u bijvoorbeeld op uw matras morst, is het belangrijk om direct in actie te komen. Met behulp van speciale bekleding-shampoo kunt u de matras wassen. Wanneer u dat niet in huis hebt, kunt u ook kiezen voor een mild afwasmiddel wat u verdunt met water. Hiervoor gebruikt u een schone spons, om het vervolgens goed te laten drogen.
Meer vragen over boxsprings?
Heeft u na het lezen van dit artikel nog meer vragen over boxsprings, dan kunt u natuurlijk altijd bij ons terecht. Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom in Etten-Leur!