Wanneer u een stofmijt- of stofallergie hebt, is dat natuurlijk heel vervelend. U wilt hier natuurlijk zo min mogelijk last van hebben. Daarom is het slim om uw huiskamer bijvoorbeeld vaak te stofzuigen om stof zo min mogelijk kans te geven. Ook is er medicatie voor. Maar er zijn ook andere manieren die ervoor zorgen dat u minder last heeft van uw allergie. Zo is het heel belangrijk om het juiste matras en beddengoed bij een allergie te kiezen. We vertellen u hier in dit artikel graag meer over.

 

Welk matras bij een allergie?

Veel fabrikanten zeggen dat hun matras geschikt is voor mensen met een allergie. Er zijn verschillende manieren om een matras geschikt te maken voor mensen met een allergie. Zo zijn er veel matrassen die geïmpregneerd zijn met verschillende chemicaliën die levende organismen doden. Dit is een zeer effectieve manier, want het chemische middel is schadelijk voor alle mijten, bacteriën en schimmels. Echter moet dit middel niet maar één maal effectief zijn, het moet effectief blijven. Mijten voeden zich namelijk aan huidschilfers, dus zodra u op het matras slaapt, komen er weer nieuwe huidschilfers in het matras bij. Het is daarom dus niet slim om te kiezen voor een matras dat geïmpregneerd is met bepaalde chemicaliën, zeker niet wanneer het gaat om kinder- of babymatrassen. Wanneer het matras geïmpregneerd is met chemicaliën die geen organismen doden is het ook geen goed idee, dit doet namelijk niets tegen mijten en schimmels.

Daarnaast kunt u kiezen voor een fijngeweven matrashoes. Dit zijn dus niet de matrassen zelf die hypoallergeen zijn, maar de hoes eromheen. Deze zijn afritsbaar en zijn dus makkelijk over uw matras te plaatsen. Deze hoezen hebben een speciale coating aan de binnenkant of zijn zo zeer dicht geweven dat mijten en huidschilfers waarmee deze mijten zich voeden er niet doorheen kunnen. Dit is een erg goede methode, maar heeft één nadeel. Vanwege de dichte structuur van deze covers, ventileren de matrassen heel slecht. Mensen met een allergie hebben juist erg baat bij goed ventilerende matrassen.

Maar welk matras is dan wel een goede keuze bij een allergie? Eigenlijk is het het beste om te kiezen voor een matras met een afritsbare tijk die op 60 graden gewassen kan worden. Doe dit elke week en vergeet daarbij ook de rest van het beddengoed niet.

Tips tegen mijten en schimmels in uw beddengoed

  • Het is belangrijk om uw bed zo veel mogelijk te laten luchten. Dit kunt u doen door het dekbed terug te slaan of het dekbed buiten te hangen. Laat ook altijd het slaapkamerraam open.
  • Kleed u niet aan en uit in de slaapkamer. Wanneer u dit wel doet, verspreidt u huidschilfers in de slaapkamer en daar voeden mijten zich mee.
  • Stofzuig het matras regelmatig
  • Vermijd teveel stof in de slaapkamer. Kies bijvoorbeeld niet voor gordijnen maar voor luxaflex en houd huisdieren uit de slaapkamer. Ook is het belangrijk om niet teveel decoratieve stoffen op het bed te leggen zoals knuffels en andere kussens.