Een goede matras is belangrijk voor een goede nachtrust. Een goede matras ondersteunt je namelijk op de plekken waar je dat nodig hebt, zodat je lekker ligt. En daardoor word je in de ochtend weer uitgerust wakker, zonder nek- of schouderklachten. Een van de opties bij het uitzoeken van een nieuwe matras is een koudschuim matras. Maar koudschuim, wat is dat eigenlijk? Waarom een koudschuim matras? En wat kost het? Dat vertellen we je in deze blog.

 

Koudschuim, wat is dat?

Koudschuim is een heel populair materiaal voor matrassen. Koudschuim matrassen zijn namelijk gemaakt van polyurethaanschuim, dat van nature uitstekende eigenschappen voor matrassen heeft. Zo heeft dit materiaal een open celstructuur en is erg duurzaam.

Waarom een koudschuim matras?

Een koudschuim matras kent een aantal grote voordelen. Zo ventileert het materiaal ontzettend goed door de open celstructuur. Lichaamsvocht kan worden afgevoerd en je geniet van luchtdoorlatende eigenschappen. De matras voelt niet warm aan aan je lichaam. Bovendien biedt een koudschuim matras erg goed ligcomfort. Je hebt met een koudschuim matras ook bijna geen last van kuilvorming en deze matrassen gaan lang mee. Tot slot hebben koudschuim matrassen een hoog corrigerend vermogen. Dit betekent dat deze matrassen zich kunnen aanpassen aan je lichaam, zodat je voldoende ondersteuning krijgt precies daar waar het nodig is. Koudschuim biedt ontzettend veel ondersteuning. Hoe meer je het schuim indrukt, hoe meer tegendruk je krijgt. Daardoor heeft koudschuim de beste progressieve tegendruk.

Is koudschuim hetzelfde als traagschuim?

Koudschuim is niet hetzelfde als traagschuim. Koudschuim geeft veerkracht en steun, terwijl traagschuim juist zorgt voor minder drukpunten en als het ware een mal van je lichaam maakt. Als traagschuim warm wordt, wordt het materiaal zacht en heeft het niet de neiging om terug te drukken. Koudschuim geeft juist wel tegendruk. Het verschilt per persoon welke matras als comfortabeler wordt ervaren. Dankzij de hoge veerkracht van koudschuim kun je makkelijker omdraaien in bed en past het materiaal zich goed aan aan uitstekende delen zoals heupen en schouders. Traagschuim daarentegen zorgt er juist voor dat er nergens overdruk ontstaat. Daardoor draai je juist minder in bed. Vooral mensen met pijnlijke lichaamsdelen vinden het fijn om te slapen op traagschuim, omdat ze minder druk te verwerken krijgen.

Koudschuim, waar op letten?

Echt goed koudschuim biedt perfect comfort en ventilatie, maar er zijn enorme kwaliteitsverschillen. Bij het uitkiezen van een goede matras kun je bijvoorbeeld kijken naar de HR (High Resilience) waarde. De beste HR waarde voor matrassen ligt tussen de 45 en 60. Je kunt beter geen matras aanschaffen met een lagere waarde, omdat dit schuim zwakker is. Ook is de Polyol verhouding belangrijk om op te letten bij de aanschaf van een koudschuim matras. Polyol is namelijk een dure stof, die het schuim elastischer maakt. Bovendien worden de levensduur en de veerkracht verhoogd.

Wat kost een koudschuim matras?

Er is veel verschil in de prijzen van koudschuim matrassen. Deze verschillen hebben voornamelijk te maken met de kwaliteit. Hoe hoger de Polyol verhouding en hoe hoger de HR waarde, hoe duurder de matras zal zijn. Over het algemeen liggen de prijzen tussen de €200,- en €1000,-.