fbpx

Ben je op zoek naar een nieuw matras, en ben je benieuwd naar de eigenschappen van een latex matras? Allereerst is het goed om te weten waar een latex matras uit bestaat. Een latex matras is in principe een schuimrubber matras. Verwar dit niet met een matras van schuim, zoals koudschuim of traagschuim. Alleen latex matrassen zijn van natuurrubber of synthetisch schuim gemaakt, of een combinatie van beiden. Maar ligt dat nu lekker? En waar moet je eigenlijk op letten als je een latex matras gaat kopen? In dit artikel leest u er meer over.

 

Is een latex matras goed voor je nachtrust?

Heb je het snel koud in bed? Dan is een latex matras een goede keuze. Deze matrassen hebben namelijk een warm ligcomfort. Heb je het dus snel te warm in bed, dan is een latex matras een minder goede keuze. Latex isoleert namelijk goed, wat te danken is aan de open celstructuur, de ventilatiekanalen en de oppervlakteprofilering. Wanneer je veel beweegt in je slaap is dit matras ook een goede keuze, het matras ademt namelijk zodra je beweegt. Dit komt door de constante luchtwisseling in het matras. Latex matrassen bieden daarnaast ook goede ondersteuning doordat latex van nature heel veerkrachtig is. Hierdoor is latex ook heel rekbaar.

Waar moet je op letten als je een latex matras gaat kopen?

Ben je erover uit en wil je graag een latex matras gaan kopen, dan moet je op een aantal zaken letten. Allereerst is het belangrijk om te weten dat latex matrassen vaak bestaan uit zowel natuurlijk als synthetisch rubber. Deze combinatie vind je vrijwel overal. Het is echter wel belangrijk, als je een latex matras gaat kopen, dat je let op de verhouding natuurlijk en synthetisch rubber. Wanneer een het matras een hoger percentage natuurlijk rubber heeft dan synthetisch rubber, dan is dit een kwalitatief beter matras. Latex kan in matrassen daarnaast ook gecombineerd worden met bijvoorbeeld pocketvering. Het matras is dan van pocketvering en heeft een latex laag aan de boven- en soms ook aan de onderkant. Deze matrassen hebben weer andere eigenschappen en moeten dus ook weer bij je passen. Over het algemeen zijn dit wel matrassen die goede ondersteuning bieden.

Wat je nog meer wil weten voor je een latex matras koopt

Als je een matras gaat kopen, of dit nu een latex of een ander matras is, wil je natuurlijk van tevoren een aantal zaken weten. Hoe lang gaat het matras bijvoorbeeld mee? Bij een latex matras is dit ongeveer 5 à 10 jaar. Dat is natuurlijk nogal een grote marge, maar dat komt omdat de levensduur van een matras nu eenmaal afhangt van het gebruik en van de kwaliteit. Eigenlijk is een matras zo lang goed totdat je last krijgt van je rug. Wanneer dat het geval is, is het tijd voor een nieuw matras. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat voor bodem je nodig hebt. De meeste mensen hebben een lattenbodem, en een latex matras kan daar prima op.