fbpx

We weten allemaal het belang van een goed matras. Maar ook een goed hoofdkussen draagt bij aan een goede nachtrust. Niet alleen dat; het is ook heel belangrijk voor je nek en rug. Welk hoofdkussen voor jou het beste is, ligt aan verschillende dingen. Voornamelijk je slaaphouding is hierbij belangrijk. Maar ook als je regelmatig nekklachten of rugklachten hebt, heb je een speciaal hoofdkussen nodig. Waar een hoofdkussen aan moet voldoen, verschilt dus per persoon. We helpen je graag met het kiezen van het juiste hoofdkussen en geven je graag wat tips.

 

Welk hoofdkussen past bij mij?

Welk hoofdkussen voor jou het beste is, hangt voor een groot deel af van je slaaphouding. Zo kun je namelijk bepalen wat voor ondersteuning je hoofd nodig heeft. Ben je een zijslaper, dan heb je vaak ook een dikker hoofdkussen nodig dan als je een rug- of buikslaper bent. We zetten alle mogelijkheden voor je op een rijtje.

  • Ben je een zijslaper? Dan ben je zeker niet de enige. Meer dan 50% van de mensen is een zijslaper, waarvan 27% op de rechterzij slaapt en 24% op de linkerzij. Bij zijslapers ligt de grootste druk op de schouders, waardoor ook de hardheid van je matras belangrijk is bij het bepalen van je hoofdkussen. Heb je als zijslaper een zacht matras, dan heb je ook een minder stevig hoofdkussen nodig. Heb je een harder matras, kies dan ook voor een steviger kussen. Let hierbij ook op je gewicht. Ben je wat zwaarder, ook dan heb je een steviger kussen nodig.
  • Ben je, net als 40% van de mensen, een rugslaper? Dan is het belangrijk dat je nek goed wordt ondersteund; zo voorkom je namelijk dat je wervelkolom in een knik komt te liggen. Kies dan voor een flexibel kussen met een ingebouwde neksteun.
  • Ben je een buikslaper? Dan behoor je tot een kleine groep van de bevolking, namelijk maar 9% van de mensen slaapt op hun buik. Een laag en soepel hoofdkussen is hierbij de beste keuze. Met een laag kussen hoeft je nek namelijk niet in een onnatuurlijke manier te buigen.

Verschillende materialen

Hoofdkussens variëren natuurlijk niet alleen in dikte of stevigheid, maar ook in materiaal. Zo kun je kiezen voor:

  • Dons en veren. Deze kussens hebben het voordeel dat ze makkelijk naar wens te vormen zijn. Echter zijn deze kussens lastig te wassen, gevoeliger voor stofmijt en kunnen de harde veerpennetjes soms door de tijk heen komen.
  • Synthetisch. Deze kussens worden het meest verkocht en dat is niet voor niets. Deze kussens zijn namelijk verkrijgbaar in allerlei soorten, kwaliteiten en prijsklassen. Daarnaast zijn ze erg makkelijk zelf te wassen en zijn ze erg elastisch.
  • Visco-elastisch schuim. Deze kussens zijn erg in opkomst en zijn in de vorm van vlokken of een massief blok. De vulling is vaak niet wasbaar, maar de tijk natuurlijk wel. Een hoofdkussen van visco-elastisch schuim kan wat zweterig aanvoelen en het kan wat lastiger zijn om je hoofd te verplaatsen op zo’n kussen.

Welk hoofdkussen bij nachtelijk zweten?

Bovenstaande adviezen gelden natuurlijk wanneer je geen speciale omstandigheden hebt. Als je bijvoorbeeld veel zweet, dan heb je een ander hoofdkussen nodig. Bij veel nachtelijk zweten, kun je het beste kiezen voor een tijk van natuurlijk materiaal zoals katoen met een synthetische vulling. Het kussen moet wasbaar zijn op 60 graden, zodat je het kussen om de zoveel tijd goed uit kunt wassen. Kies niet voor een vulling van veren of dons omdat je zo’n kussen moeilijk kunt wassen. Kies ook niet voor een kussen met een synthetische of zeer dichtgeweven tijk, dit ventileert namelijk minder goed. Ook een vulling van geheugenschuim is geen goed idee.

Wanneer moet je je hoofdkussen vervangen?

Elke nacht verlies je veel vocht en uiteindelijk gaan zich veel bacteriën in je hoofdkussen nestelen. Het is daarom wel zo hygiënisch om je kussen na 3 tot 5 jaar te vervangen. Je kunt zelf ook bijdragen aan een langere levensduur van je kussen. Was je kussen volgens de wasvoorschriften op het label en klop/schud je kussen regelmatig op en laat deze regelmatig luchten. Zo zorg je ervoor dat je kussen lang hygiënisch blijft en lang meegaat. Bij De Been adviseren we je ook graag over het juiste hoofdkussen voor jou. Bekijk ons gehele assortiment aan hoofdkussens of kom langs in de showroom!