fbpx

Het is eindelijk weer zomer! In Nederland betekent dit niet elke dag warm weer, maar toch kan het kwik regelmatig tot boven de 25 graden oplopen. Ontzettend fijn, alleen heeft dit ook warme en plakkerige nachten tot gevolg. Toch hoeft dit weer geen onaangename nachtrust te betekenen. Met deze tips om heerlijk te slapen met warm weer kom jij de klamme zomernachten zeker door.Wat helpt bij slapen met warm weer?
Er is een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je makkelijker in slaap valt en door blijft slapen tijdens warme avonden.

  • Schaf een ventilator of aircooler aan. Als je het heel erg warm hebt, ga je zweten. Wanneer je zweet verdampt, koel je af. Hierdoor is er maar een klein briesje nodig om af te koelen. Zet daarom een ventilator neer op je kamer op de laagste stand. Dit is voldoende om je lichaam af te laten koelen. Richt de ventilator alleen op je lichaam en niet op je gezicht, als je hem op je gezicht richt word je wakker met droge ogen en een dichte neus. Is een ventilator niet verkoelend genoeg voor je? Schaf dan een aircooler aan. Dit is een tussenvorm tussen een ventilator en een airco. Je vult de aircooler met water of ijs en hiermee koelt en zuivert hij de lucht. Het is iets minder koud en het verbruikt minder stroom dan een airco. Vergeet ook niet om de ramen ‘s avonds open te zetten wanneer de temperatuur afneemt. Houd de ramen en deuren overdag zoveel mogelijk dicht.
  • Verkoel je lichaam. Het scheelt al heel veel als je je lichaam goed verkoelt voordat je gaat slapen. Spring voor het slapen onder een lauwe douche, zodat je lichaam afkoelt. Zo val je rustiger in slaap. Als je geen zin hebt om te douchen, helpt het ook om je polsen onder de koude kraan te houden. Wat ook erg effectief is, maar iets minder comfortabel, is het slapen met natte sokken aan. Dit werkt door in heel je lichaam. Slaap verder naakt. Ook is het slim om zo laag mogelijk te slapen, dus bijvoorbeeld niet in een stapelbed. Warmte trekt namelijk omhoog. Tot slot is het belangrijk om genoeg te drinken, hoe meer je drinkt voor het slapen, hoe minder snel je uitdroogt ‘s nachts door het zweten. Ook warme dranken zoals thee helpen goed tegen de dorst en de warmte.
  • Koop een zomerdekbed. Veel mensen hebben ‘s nachts graag iets over zich heen, al is het nog zo warm. Koop daarom een zomerdekbed. De katoenen vezels in een zomerdekbed werken goed tegen de warmte, katoen beschikt namelijk niet over de eigenschap om veel warmte op te slaan. Vocht wordt snel opgeslagen en gelijk weer afgestaan. Hierdoor is het als het warm is heerlijk luchtig slapen onder een zomerdekbed. Je hoeft niet bang te zijn dat je enorm gaat zweten. Als je geen zomerdekbed hebt, is het een idee om je dekbed uit je hoes te trekken. Dit scheelt erg veel.

Hoe laat je je baby slapen met warm weer?
Als volwassene heb je nu genoeg tips om heerlijk te kunnen slapen met warm weer. Nu je kinderen nog. Voornamelijk kleine kinderen, zoals baby’s, hebben het zwaar met warm weer. Ze komen moeilijk en slaap en worden tussendoor vaak wakker. Hoe kun je hier als ouder het beste mee omgaan? Ten eerste is het belangrijk om alle rolluiken, ramen en gordijnen overdag dicht te houden. Zet alleen een klein raampje open voor frisse lucht. Zo houd je het binnen zo koel mogelijk. Zet liever geen ventilator neer in de kamer van je kindje, dit is erg slecht. Helpt alles dicht doen niet voldoende? Verhuis het bedje van je baby dan naar de koelste ruimte in huis.

Voor het slapen is het handig om je kind even in een lauw badje te doen. Zo koelt het lichaam snel af en valt je baby rustiger in slaap. Leg je kindje alleen onder een laken en trek alleen een romper of hemdje aan. Als je kind iets ouder is, zet dan altijd een flesje of beker naast het bed, zodat hij of zij bij dorst gelijk kan drinken.