fbpx

Traagschuim wordt steeds populairder. Steeds meer mensen hebben dan ook een traagschuim matras. Dit is natuurlijk niet voor niets! Er zijn veel verschillende voordelen. Echter zijn er ook een aantal nadelen en is een traagschuim matras niet voor iedereen ideaal. We vertellen u graag waar u op moet letten als u een dergelijk matras wil kopen. Zo komt u erachter of een traagschuim matras ook iets voor u is!

 

Wat is traagschuim?

Voordat u zo’n matras aanschaft, is het allereerst belangrijk om te weten wat traagschuim precies is. Het wordt ook wel visco-elastisch schuim, geheugenschuim of nasa-schuim genoemd. Het materiaal keert langzaamaan in zijn oorspronkelijke vorm terug wanneer het wordt ingedrukt. Des te warmer het materiaal wordt, des te zachter het wordt. Het is gemaakt van polyurethaan en bestaat uit holle cellen die niet geheel afgesloten zijn. Deze open celstructuur is kenmerkend voor een traagschuim matras.

 De unieke voordelen van traagschuim

Traagschuim is zo populair omdat het anders is dan andere matrassen; het is revolutionair. Dit komt doordat de wijze waarop het materiaal zich aanpast aan drukpunten van het lichaam uniek is. Het vervormt zich onder de invloed van gewicht; dit zorgt voor optimaal comfort. Doordat de cellen van traagschuim open zijn, heeft iedere cel een gat. Als er daarom op een cel wordt gedrukt, verplaatst die lucht zich naar andere cellen. Valt die druk weg, dan loopt de lucht weer terug in de desbetreffende cel. Op deze manier kan het materiaal zich volledig aan het lichaam aanpassen.

Daarnaast is het materiaal temperatuurgevoelig. Bij lagere temperaturen voelt het schuim harder aan en heeft het een hogere viscositeit. Bij hogere temperaturen neemt de conformiteit toe, wat betekent dat het materiaal elastischer wordt.

 Wanneer kiest u voor een traagschuim matras?

Gezien alle voordelen, lijkt het wellicht alsof een traagschuim matras voor iedereen een goede keuze is. Dit is echter niet het geval. Een traagschuim matras is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor mensen die hele dagen achter elkaar in dezelfde houding in bed liggen; het voorkomt namelijk doorligplekken doordat dit materiaal bijna geen druk terug biedt. Daarnaast zijn deze matrassen ook erg geschikt voor mensen die specifieke drukklachten hebben, die niet komen door het slapen op een oud matras. Maar er zijn ook mensen waarvoor deze matrassen niet geschikt zijn, zoals:

  • De gemiddelde slaper. Er zijn matrassen die de vochtbalans beter reguleren en beter reageren op bewegingen. Deze zijn dan ook beter geschikt voor mensen die gewoon bewegen in hun slaap en niet meer dan gemiddeld in hun bed liggen.
  • Mensen die wat zwaarder zijn dan gemiddeld. Zij hebben vaak het idee weg te zakken in een traagschuim matras en ontvangen niet de ondersteuning die zij nodig hebben.
  • Mensen die meer transpireren dan gemiddeld. Deze matrassen zijn namelijk erg temperatuurgevoelig en verandert van structuur bij hitte of kou. Bij een transpirerende slaper kan het matras daarnaast ook broeierig en warm aanvoelen.

Waar moet u op letten?

Als u besloten heeft om een dergelijk matras aan te schaffen, is het belangrijk dat u op een aantal dingen let. Zo is traagschuim te zacht om volledig als matras te functioneren, dit biedt u te weinig ondersteuning. Het is beter om te kiezen voor een matras of toplaag van traagschuim, bovenop een matras van pocketvering of koudschuim. Daarnaast zijn er grote verschillen op het gebied van dichtheid en densiteit en zijn er natuurlijk matrassen van veel verschillende merken. Het is belangrijk om u goed te laten adviseren en het matras zelf ook goed uit te proberen. Dan zal u snel genoeg achterhalen welk matras het beste is voor u!